Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

EMDR- ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ

Αφορμή μιας τραυματικής εμπειρίας μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε πραγματικό στρεσσογόνο γεγονός οπως πόλεμος, φυσική καταστροφή, βίαιη επίθεση, ατύχημα , σωματική ή λεκτική κακοποιήση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σοβαρές ασθένειες κτλ.
Η μέθοδος EMDR  είναι μία δομημένη θεραπευτική διαδικασία που στοχεύει αρχικά στην επεξεργασία παρελθοντικών στρεσσογόνων ή τραυματικών βιωμάτων τα οποία πιθανόν οδήγησαν σε μία πλειάδα από συμπτώματα και προβλήματα.
Στη συνέχεια ο θεραπευόμενος και ο θεραπευτής θέτουν ως στόχο επεξεργασίας  καταστάσεις του παρόντος οι οποίες πυροδοτούν δυσλειτουργικές πεποιθήσεις,συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα, ενώ η θεραπεία ολοκληρώνεται με την εγκαθίδρυση θετικών μοτίβων συμπεριφοράς για το μέλλον, θέτοντας με αυτόν τον θεραπευτικό κύκλο τις βάσεις για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας.
Η θεραπευτική διαδικασία αποτελείται από συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ενώ ένα βασικό στοιχείο της  είναι τα διεστιακά( αμφίπλευρα) αισθητηριακά ερεθίσματα (οπτικά, απτικά ή ακουστικά).Αυτά τα ερεθίσματα ενισχύουν συνειρμικές διαδικασίες με αποτέλεσμα ο θεραπευόμενος να βιώνει αλλαγές σε επίπεδο συναισθηματκό, γνωστικό, νευροφυσιολογικό και σωματικών αισθήσεων.Δηλαδή ενώ ο πελάτης διεξάγει τις οφθαλμικές κινήσεις, έρχεται ταυτόχρονα σε επαφή με συναισθήματα, σκέψεις , εικόνες, σωματικές αισθησεις που συνδέονται με τις αναμνήσεις του τραύματος. .
Η θεραπεία με EMDR  μπορεί να διαρκέσει από 1-4 συνεδρίες για ένα απλό τραύμα (πχ τροχαίο) ενώ για πιο σύνθετα πρόβλήματα ή διαταραχές ο χρόνος ποικίλει.

Από το βιβλίο της Δόμνας Βεντουράτου " Εισαγωγή στην ψυχοτραυματολογία και στην τραυματοθεραπεία. Η μέθοδος EMDR"

Δεν υπάρχουν σχόλια: