Ιατρική υπνοθεραπεία

Στο άκουσμα της λέξης "ύπνωση"  η αντίδραση των περισσότερων είναι μάλλον αρνητική. Η εικόνα που συνειρμικά έρχεται στο νου ίσως είναι η εικόνα με το εκκρεμές  όπου ένας υπνωτιστής μαγνητίζει ή μάλλον αιχμαλωτίζει με "μαγικό" τρόπο το μυαλό του θύματός του, κι έτσι το κινεί σαν μαριονέτα αφαιρώντας του κάθε ίχνος λογικής και αξιοπρέπειας. Η όλη  διαδικασία μοιάζει να κινείται ανάμεσα στα όρια της χειραγώγησης και της γελοιοποίησης  ή για κάποιους που φλερτάρουν με την ιδέα προηγούμενων ζωών , στα όρια της μεταφυσικής.
Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.
Η ύπνωση είναι μια θεραπευτική τεχνική  που στηρίζεται σε νευροφυσιολογικές αρχές. Τα πανεπιστήμια του  Harvard και του Stanford  είναι πρωτοπόρα στην έρευνα, με πληθώρα άρθρων στην ιατρική βάση δεδομένων  PUBMED
Το 2001 η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία εξέδωσε μία έκθεση υπό τον τίτλο "The Nature of hypnosis"  στην οποία αναφέρεται ότι ο όρος ύπνωση υποδηλώνει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον υπνοθεραπευτή και το υποκείμενο/ασθεή. Ο θεραπευτής μπορεί να επηρεάσει  την αισθητηριακή λειτουργία , τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του υποκειμένου ζητώντας του να συγκεντρωθεί σε ιδέες και εικόνες που θα προκαλέσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα σύμφωνα με το αίτημα του ασθενή. Οι  άνθρωποι που βρίσκονται σε ύπνωση σε καμμία περίπτωση δεν χάνουν τον έλεγχο και φυσικά δεν κοιμούνται. 
Μία συνεδρία ύπνωσης ξεκινά με μια σειρά "εντολών" που κατευθύνουν το άνθρωπο να χαλαρώσει και να απορροφηθεί από εσωτερικές εμπειρίες  (εικόνες , σκέψεις κτλ.)
Ο πλέον πρόσφατος περί ύπνωσης ορισμός δόθηκε το 2014 από το Αμερικάνικο Σύλλογο Ψυχολογίας  σύμφωνα με τον οποίο ή ύπνωση είναι μία κατάσταση συνειδητότητας που περιλαμβάνεις εστιασμένη προσοχή και μειωμένη ευαισθητοποίηση σε εξωτερικά ερεθίσματα και που χαρακτηρίζεται από ενισχυμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις υποδείξεις του θεραπευτή..
Η αντιμετώπιση του πόνου (υπνοαναλγησία/υπνοαναισθησία)  σε ποικίλες  καταστάσεις όπως η ινομυαλγία , ο πονοκέφαλος κτλ, αλλά και η συμβολή στην αποκατάσταση ψυχοσωματικών ασθενειών (δερματολογικές , γαστρεντερολογικές παθήσεις)  αποτελούν τις κύριες ενδείξεις της ιατρικής υπνοθεραπείας.
Στη Μ. Βρετανία μάλιστα ,χρησιμοποιείται από πολλούς εξειδικευμένους οδοντιάτρους κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων για την αποφυγή της χρήσης τοπικού αναισθητικού, τον έλεγχο του αντανακλαστικού της έμμεσης αλλά και της μείωσης του προεγχειρητικού στρεσ.

Στο Βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε  μία χειρουργική επέμβαση χωρίς τη χρήση γενικής νάρκωσης . Στο βίντεο ο Dr John Butler ( ο δάσκαλός μου) χειρουργείται με την τεχνική της υπνοαναισθησίας με την τεχνική της αυτο -ύπνωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: